Tilbake til startsiden

Flystyrt og redningsaksjon

Mellom Snarøya og Grimsøya styrtet et tysk fly under andre verdenskrig (1940−1945).
Det var på vei fra Tyskland til Fornebu med tyske offiserer. Tyskerne ble reddet av norske motstandsfolk tilhørende kompani Linge, som hadde sett ulykken og som rodde ut med båter. De tyske offiserene var svært takknemlige og ville vite hva de kunne gjøre som gjenytelse. Linge-karene ønsket å få løslatt Anton Hansen, som satt fanget på Victoria Terrasse. Dette ønsket ble oppfylt.


Se også Flyplassen under andre verdenskrig

Mer om kompani Linge
Kompani Linge var en gruppe nordmenn som under andre verdenskrig, etter spesialtrening i Storbritannia, ble satt inn i det okkuperte Norge for å utføre sabotasjeaksjoner mot fienden og instruere hjemmestyrkene. Gruppen var oppkalt etter kaptein Martin Jensen Linge, og var underordnet den britiske organisasjonen Special Operations Executive (SOE).
Kompani Linges drev med selvstendige sabotasjeaksjonene mot den tyske okkupasjonsmakten og de samarbeidet med Milorg. Mest kjent av sabotasjeaksjonene er sabotasjen mot tyskernes tungtvannsanlegg ved Rjukan.
Milorg var den militære motstandsorganisasjonen i Norge under andre verdenskrig. Gjennom vedtak i Forsvarsrådet den 20. november 1941 ble Milorg anerkjent av London-regjeringen og lagt direkte under Hærens overkommando (fra februar 1942 Forsvarets overkommando).


Kilder:

Hans Gjersøe. Lokalhistoriker og beboer på Langodden

Store norske leksikon